Twee schotten en heel veel whisky

door | 21-04-2023 | Kort verhaal

Twee schotten en heel veel whisky

Maandelijks kom ik met een paar andere schrijvers bij elkaar via Zoom. Janine van de Raadt – Schrijfcoach en schrijver organiseert dan ‘Samen Pennen’. Aan de hand van korte opdrachtjes schrijven we steeds 10-15 minuten. Hieronder lees je mijn uitwerking van de opdracht: ‘Schrijf een scène aan de hand van een boektitel’. Hierbij ging het om een boek dat je inhoudelijk niet kende. Mijn verhaal hieronder heeft dus niks te maken met ‘Twee schotten en heel veel whisky’ van Sam Heughan…

“Is het whisky, of whiskey?” vroeg Michael onnadenkend. Als hij ook maar een beetje had geweten hoe Jamie en Jack in elkaar staken, was hij ver van het onderwerp gebleven.
“Well, ey. Whisky natuurlijk. Die extra E is er alleen bij gekomen omdat die domme Ieren te bezopen zijn om correct te kunnen spellen,” zei Jamie.
“Wel gek, meestal stelen Ieren van alles en brengen ze geen extra’s,” lachte Jack. “The poor Bastards.”
“Maar qua smaak zal er niet veel verschil zijn, denk ik?” vroeg Michael. Als je goed keek, kon je één van zijn mondhoeken omhoog zien gaan en er verschenen rimpeltjes rond zijn ogen. Zoals hij na hun eerste reactie wel had gedacht, gingen de twee schotten helemaal los. Alle smaakbelevingen rolden net zo levendig over tafel als de R waarmee de mannen ze uitspraken. Oak barrel riped, tones of vanilla, strong, peaty, alles kwam voorbij.
Dit werd een goedkoop avondje besloot Michael. Het enige wat hij hoefde te zeggen was: “Ik geloof er niks van dat het zoveel verschil maakt.”
Direct gingen de twee J’s met elkaar wedijveren om hem de beste whisky voor te schotelen. Ze bestelden allerlei soorten bij de barman, in wiens ogen dollartekens begonnen te blinken.
Met de hele proeverij voor zijn neus boog Michael diep voorover om de geuren op te snuiven. Aandachtig walste hij met de glazen en liet kleine nipjes door zijn mond gaan. Met zijn tong maakte hij allerlei bewegingen, zodat het brede pallet op al zijn smaakpapillen terechtkwam.
Dit werd een hele goede avond.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest