We vinden altijd dat we ‘recht’ hebben op beloning. Dus op een dalende weegschaal na een week ‘zwoegen’… Helaas werken weegschalen niet op die manier.
Je gaat het resultaat van jouw inspanningen pas op langere termijn zien en dat is kei-normaal, maar niet altijd motiverend. Daarom leg ik je in dit blog uit hoe het op een prettigere manier kan
Wanneer je namelijk op een houdbare manier bezig gaat met je gezondheid – dus eten en bewegen zonder afzien, op een manier die bij je past – zal je op de lange termijn een globaal dalende lijn gaan zien…
Eerst eens hoe het NIET moet en waarom…
Je ziet het geregeld voorbij komen. Mensen die kilo’s per week verliezen…
Het laat je er vást naar verlangen om ook zo snel naar jouw ideale lichaam toe te werken. Toch ben ik er faliekant tegen en ik zal je vertellen waarom:
Snel afvallen zet allerlei processen in je lichaam in de 🚨 ALARMSTAND 🚨 (gevaar! gevaar!!)
Snel afvallen is mogelijk… Zeker in de eerste weken van een dieet en ik ben tegen alle diëten, laat ik dat voorop stellen!
Daarom vertel ik je graag wat er gebeurt als je op dieet gaat en waarom dat niet voor de lange termijn werkt:
- Wanneer je een veel te groot calorietekort hanteert krijg je ‘snelle kilo’s’. Het lichaamsgewicht wat je dan verliest bestaat voor 80% uit vocht en voor 20% uit glycogeen ➡️het overschot aan glucose dat opgeslagen ligt in de cellen van je spieren en lever. Beide zaken die je dus helemaal niet kwijt wil raken!
- Krijgt je lichaam na dat verlies nog steeds onvoldoende voeding dan worden eerst de eiwitten in je spieren aangesproken en tot slot pas je vetopslag!
Tegen die tijd is je overlevingsmechanisme al lang over de rooie! - Gevolg: Je lichaam gaat steeds spaarzamer en efficiënter om met alle beetjes energie (lees voeding) die het krijgt. Dit betekent minder gewichtsverlies terwijl je nog steeds op dieet bent.
- Door de alarmstand krijg je bovendien veel cortisol in je bloed (een stresshormoon) en cortisol zet ook aan tot méér en calorierijk eten…
- Als je hersenen en de rest van je lichaam op een gegeven moment snákken naar energie uit voeding is er geen houden meer aan: Dan ga je door de knieën en eet je ALLES wat los en vast zit.
TADAAAAAA, daar is ‘ie dan: Jouw bekende ‘hongerklop’. Soms komt ‘ie na een dag, na een week of na een maand, soms duurt het langer. Maar érgens komt een moment dat jouw aandacht verslapt en je overlevingsmechanisme nog steeds over de rooie is.
Dán gaat het ‘mis’ en verval je in over-eten. Soms tot alle verloren kilo’s er weer bij zijn gekomen…
Er valt niet tegen je lichaam te vechten, maar waarom zou je ook?!?
Wees eens eerlijk: dát wil je toch niet?! Waarom zou je jezelf martelen (voeding ontzeggen als je honger hebt, allerlei voedingsmiddelen uitsluiten en op een houtje bijten) als er wetenschappelijk¹ is bewezen dat je nadien weer net zoveel (of meer) aankomt!?!?
¹ = Lees de bronvermelding van ‘de hamster in je brein’ er maar op na. Dit boek is geschreven door twee artsen die op basis van honderden onderzoeken hebben geconcludeerd hoe het hierboven beschreven fenomeen werkt.
Wat werkt er dan wel?
Je las hierboven dus dat snel afvallen alles tegenwerkt wat je wil bereiken. Daarom zou ik je willen adviseren:
- Werk lekker samen met je lichaam… Dat is véél prettiger! ✅
Wel of niet wegen
Hier komen we weer terug bij de kern. Het antwoord op jouw vraag, waarom jij dit blog ging lezen…
Nee, om te kunnen afvallen hoef je niet geregeld op de weegschaal te staan. Of je wel of geen lichaamsgewicht verliest heeft namelijk niks te maken met die plaat op de badkamervloer… Ja echt, de weegschaal is een huishoudelijk apparaat, net als de stofzuiger. Maak het dus niet groter of zwaarder dan het is. Je laat ook de stofzuiger niet bepalen of jij een goede week/maand/jaar hebt of niet. De wasmachine bepaalt niet wat jij waard bent en de vaatwasser ruïneert jouw leven niet. Waarom zou je de weegschaal die kracht dan wel geven?
Je gewicht bijhouden is alleen ‘een goede tool’ om je gewichtsverloop inzichtelijk te krijgen, als je meerekent dat er niet alleen vet wordt gewogen. Je lichaam bestaat uit zoveel meer dan dat!
Als je besluit om je te wegen relativeer de verandering dan ALTIJD:
Waar kwam de verandering door?
- Kan je vocht vasthouden door voeding (bijv. zout gegeten) of hormonale schommelingen (bij menstruatie kan je 1 kg vocht vasthouden)
- Is er iets in je ontlastingspatroon gewijzigd…?
- Zit er nog veel onverteerd voedsel in je lichaam?
- Heb je intensief gesport? Bij spierpijn en/of intensieve inspanning zit er namelijk los vocht om je spieren en zal je meer wegen…
Dat soort dingen spelen namelijk allemaal mee! En alles bij elkaar in de twee meest extreme gevallen kan dat een verschil van 2.5kg PER DAG geven!
Dit geldt bij de positieve resultaten (gewicht eraf) én bij de minder gewenste resultaten (gewicht erbij of hetzelfde gebleven).
CONCLUSIE: je gewicht op de korte termijn zegt niks over wel of niet afvallen. Het gaat altijd over de tendens van een aantal weken of maanden bij elkaar genomen.
Nog even heel kort over hoe vetverlies wél werkt:
- Als je 7.000 kcal minder eet dan je verbrand, val je 1 kg in vetmassa af
- Als je 7.000 kcal meer eet dan je verbrandt, kom je 1 kg aan.
In onderstaande afbeelding kan je zien hoeveel je moet eten voor 7.000 kg (en dus ook hoeveel je achterwege moet laten voor er wérkelijk resultaat in je vetpercentage is). Met daarbij nogmaals het advies: val geleidelijk af! Dat is véél beter voor je en véél beter vol te houden voor de lange termijn. Het is geen marathon, maar een lange afstandswandeling waar bij pauzes, rustmomenten en genietmomenten essentieel zijn om het te kunnen volhouden.
Alternatieven voor wegen
Ik kan me natuurlijk heel goed voorstellen dat je jouw voortgang wil bijhouden. Dat je meetbaar wil maken of er iets verandert. Daarom noem ik hier een paar alternatieven voor het wegen.
- Gebruik je spiegelbeeld of voortangfoto’s
- Voel hoe je kleren zitten
- Meet jezelf op met een centimeter.
- Geef je dagen en weken een cijfer: 10 = alleen maar bewuste keuzes 1 = geen enkele bewuste keuze…
Behoud je motivatie
Ik wil heel graag afsluiten met deze tips:
- Kijk altijd verder dan alleen je gewicht, denk aan je successen! Schrijf elke dag tenminste één ding op dat goed ging. Zo maak je hoofd positief en dat helpt je lichaam enorm!
- Ging het een keer fout? Bedenk dat als je nu de draad weer oppakt, je weer naar je doelen toewerkt. Een ‘fout’ is slechts een tussenstapje tussen twee successen in.
0 reacties