Op deze pagina beantwoord ik graag wat veel-gestelde-vragen die ik op internet tegenkom of die mij gesteld worden (bijvoorbeeld door klanten of via social media).
Staat jouw vraag er niet bij? Reageer dan hieronder of neem contact met me op. Je krijgt persoonlijk antwoord en wie weet zie je het antwoord ook binnenkort in een bericht op social of als blog op mijn website terug…
Hoeveel moet ik sporten als ik wil afvallen?
Nou, in principe hoef je he-le-maal niet te sporten. Als je namelijk elke dag naar de sportschool zou gaan en met je activiteiten daar bijvoorbeeld 500 kcal verbrandt (let op: dat is écht een pittige workout), maar je eet elke dag bij thuiskomst een zak chips leeg als beloning voor je inzet (van 200 gram à 1.000 kcal globaal gemiddeld gezien) dan zal je niet afvallen.
Andersom kan het ook: je eet ca. 200 tot 500 kcal per dag minder dan je verbruikt, dan zal je geleidelijk afvallen. Ook als je niks aan sport of beweging doet.
Het kan zelfs zo zijn dat je aankomt van sporten, (ook als je niet nadien overeet in chips) omdat je spieren bij intensieve beweging vocht vasthouden. De spiervezels moeten herstellen van je training en daarbij omringt elke cel zich met een laagje ‘water’ (met een ingewikkelde samenstelling, vandaar tussen aanhalingstekens).
Hoe meer spiergroepen je getraind hebt, hoe meer vocht je vasthoudt. Dit gaat om vocht op de korte termijn.
Als houvast kan je hanteren: heb je spierpijn, dan hou je vocht vast in díé spiergroepen…
Op de (middel)lange termijn kan je zwaarder worden door sporten omdat je meer spiervezels aanmaakt. Spieren wegen meer dan vet, dus netto wordt je zwaarder.
Alleen: je lichaam raakt wel ‘getoned’, strakker dus. Je zal er voor het oog slanker uitzien en je centimeter omtrek zal afnemen.
Lang verhaal kort: voor je gezondheid is het raadzaam om ongeveer 150 minuten per week actief te zijn. Dat is de optelsom van je beweging (traplopen, wandelen, fietsen, tuinieren, alles waarbij je hartslag omhoog gaat maar je niet perse hoeft te zweten en je niet zo buiten adem bent dat een gesprek onmogelijk wordt) en sportieve activiteiten (zoals hardlopen, intensief zwemmen, groepssporten, sportschool lessen, cardio training etc.).
Voor afvallen is het makkelijker om iets meer te gaan bewegen/sporten dan je gewend was, want dan kom je makkelijker aan een calorietekort dan wanneer je ‘niks’ doet. Maar het is dus niet noodzakelijk.
Kies vooral voor activiteiten die bij je passen zodat je ze voor de lange termijn kan volhouden… en: doe het samen! Dat helpt je ook om er een gewoonte van te maken. Het is gezelliger én je hebt wat sociale druk (afzeggen/niet gaan is minder makkelijk).
Moet ik calorieën tellen als ik wil afvallen?
Nee, dat hoeft niet. Je zou het misschien niet denken als je ziet wat ik hierboven allemaal typte.
Simpel gezegd draait afvallen wél om het CiCo principe: Calories in versus Calories out… dus: eet je minder dan je verbrandt, DAN val je af.
Het gaat hierbij dus niet om het TELLEN van wat je eet. Dat jij minutieus vastlegt wát je wanneer eet (en hoeveel ‘macro’s’ tegenwoordig ook zo’n hip woord) erin zitten…
Het gaat erom wat je werkelijk eet. Sommige mensen hebben er houvast aan. Die vinden het heel fijn om bij te houden wat ze eten en hoeveel ze eten.
Prima, zeg ik in die gevallen: lekker bijhouden dan. MAAR, let er wel op dat je het oprecht en eerlijk bijhoudt! Want anders dreigt het gevaar dat je jouw kcal-dagboek wenselijk gaat invullen. Zo van: “Oeh, 50 gram chocolade dan ga ik over mijn doelen heen. Ik vul wel 40 in… Nog steeds teveel. Oké 30 dan…”
Dat werkt alleen als je dan ook 30 gram chocolade afweegt en opeet.
Als jij ‘stiekem’ toch 50 gram opeet klopt je invoer niet en zal je denken: “Hè gatver, ik val helemaal niet af… Terwijl ik me toch goed aan mijn doelen hou…”
Ja ja… Wie hou je daarmee voor de gek?
Op de korte termijn jezelf, maar op de lange termijn kan het dusdanig frustrerend worden dat het jouw afvaltraject ondermijnt! Goed mee opletten dus.
Herkenbaar, dat smokkelen?
Of ben jij zo iemand die alleen de kcal invult op de ‘wenselijke dagen’? De dagen waarop je je prima aan je planning houdt dus…
Ik ben een enorme voorstander van het (ja, ik zeg het wéér) leren luisteren naar wat je lichaam aangeeft. Als jij eet wanneer je honger hebt (en ALLEEN wanneer je honger hebt, niet op andere momenten) en stopt bij verzadiging, DAN val je af. Of je jouw voeding nu bijhoudt in een lijstje, app of dagboekje of juist helemaal niet (bijvoorbeeld omdat je daar gallisch van wordt en het je niks brengt… dan moet je het vooral niet doen).
Dus: leer te voelen waar je lichaam behoefte aan heeft (80%) en eet soms eens (20%) waar je hoofd behoefte aan heeft. Dan blijft alles in balans en zal je geleidelijk aan afvallen.
Ja, geleidelijk… Deze manier gaat NIET super snel. Maar het geeft je wél gewichtsverlies voor de lange termijn.
Ik volg jou op social media en daar roep jij steeds dat diëten niet werkt… Hoe zit dat?
Dat klopt. Ik ben heel stellig van mening dat diëten (lees: het uitsluiten van bepaalde voedingsmiddelen zoals koolhydraten of andere soorten suikers, vetten etc. of het eten in een GROOT calorietekort) alleen voor de korte termijn haalbaar is.
Bovendien is wetenschappelijk bewezen dat diëten op de lange termijn leidt (of lijdt…) tot (meer) overgewicht en andere onwenselijke bijeffecten (zoals het verslechteren van je lichaamsbeeld, je eigenwaarde en zelfrespect).
Ik hanteer daarom in mijn methode de maatstaf voor verantwoord afvallen (maximaal 300 gram per week, met voldoende vulling en voeding die bij je past) zoals die is onderzocht door Felix Kreier en Maarten Biezeveld, de auteurs van ‘De hamster in je brein’ twee artsen die allerlei onderzoeken over diëten naast elkaar hebben gezet en daarmee onomstotelijk bewezen dat diëten niet werkt!
Als je kleine aanpassingen doet aan je voedingspatroon breng je je brein niet in de war en zal je jouw leefstijlaanpassing kunnen volhouden voor de lange termijn. Waardoor je uiteindelijk wél afvalt en je natuurlijke gewicht kan behouden.
Let op: Dat natuurlijke gewicht is niet altijd je streefgewicht…
Het is het gewicht waarbij je prettig kan functioneren, je gezond (genoeg) voelt én een voedingspatroon kan hanteren wat bij je past. Bij jou en bij jouw leven.
Ik hoef dus geen dagmenu’s te volgen als ik bij jou in coaching ga?
Dat klopt.
Je mag eten wat er bij jou past en er zijn géén verboden voedingsmiddelen. Als je leert voelen waar je lichaam behoefte aan heeft (80%) en eet soms eens (20%) waar je hoofd behoefte aan heeft. Dan blijft alles in balans en zal je geleidelijk aan afvallen.
Je hebt het vaak over ‘jouw methode’ wat houdt dat in?
Ik heb allerlei principes door elkaar gehusseld en pak uit al die methodes de zaken die bij mij passen*.
Samengevat behandel ik via de pijlers van ACT (Acceptance and Commitment Therapy) elementen uit de Skinnyminds methodiek, de Hamsterbrein methode, etenslessen, verander-principes van Roos Vonk en Charles Duhigg en nog veel meer. Ik heb twee coachopleidingen gevolgd en ben bezig met mijn NOBCO accreditatie.
* De rest heb ik als kennis in mijn achterhoofd en kan ik aan jou uitdragen als het bij jou past, want ik lever maatwerk!
Weet ik iets niet? Dan zoek ik het voor je na!
Al die wetenschappelijk bewezen en/of effectieve methodes vind je terug in de theoretische achtergronden (met oefeningen) die je bij jouw coachingspakket ontvangt én ik geef mezelf erbij ‘cadeau’.
Als je in een traject bij mij stapt krijg je namelijk minimaal 2x per week chatcoaching over alle onderwerpen waar je het maar over wilt hebben én je mag 1x per maand een videogesprek met mij inplannen op een moment dat voor jou schikt.
Klanten noemen mij: de koningin der motivatie…
Dus naast een onderbouwde methode geef ik je ook nog allerlei handvatten om het vol te houden, waardoor je écht voor de lange termijn iets bereikt!
Andere vraag?
Staat jouw vraag er niet bij?
Reageer hieronder of contact met me op.
0 reacties