Stoppen met proppen – ga je eetbuien te lijf

door | 6-10-2020 | Afvallen, Gezonde spanning blogs, Je balans hervinden

Stop met eetbuien, kom af van je eetbuien, leer te stoppen met proppen. Geleidelijk eetbuien afleren. 
Eetbuien voorkomen, eetbuicoach

Veel vrouwen die bij mij in coaching komen worstelen met ‘bodemdrift’. Zo noem ik dat als je niet kunt stoppen tot de verpakking leeg is. Een naar fenomeen, zéker als je wil afvallen.

Je kunt hier vanaf komen!

Maar het goede nieuws is dat je er vanaf kunt komen!
Zoals alle veranderingen gaat dat met kleine stapjes tegelijk en moet je oefenen, oefenen, oefenen voordat je er écht vaardig in bent. In de tussentijd gaat het wel eens mis. Of geregeld…

Eén stap vooruit, twee stapjes terug. 
Zo gaat het nu eenmaal.
Onthoud dus vooral dat er nooit iets verloren is. Hoeveel chocolade/chips/ijs of ander lekkers je ook hebt gegeten. Op het moment dat je je er bewust van wordt dat je te veel hebt gegeten is DAT het moment waarop je kan veranderen.

De fysieke handeling is niet moeilijk. Iedereen kan een zak chips aan de kant leggen, een keukenkastje dicht doen of de chocolade opfrommelen in dat stuk aluminium dat erbij geleverd wordt. Het is de mentale hindernis die je moet overwinnen.

Hoe doe je dat?

 • In mijn ogen begint en eindigt het met MOGEN snoepen van jezelf, je dieet-mindset vol verboden loslaten en jezelf oprechte toestemming geven. Dit gaat alleen niet van de ene op de andere dag, maar hou het jezelf elke keer voor. Ik mág dit eten! Dat helpt al enorm (ook als je het nog niet gelooft)!
 • Check bij jezelf of je eet om de juiste reden: honger/trek. Geen enkele andere reden is geldig…
  • Zo tackel je emotie-eten (of dat nu uit blije emoties is of om nare emoties te dempen) en eten uit gewoonte, maar ook sociaal wenselijk eten.
  • Heb je geen honger? Dan is het zaak om de werkelijke oorzaak van je eetdrang aan te pakken… Ik heb hiervoor een heel behulpzaam schema opgesteld: het stroomschema voor omgaan met trek
 • Het draait in eerste instantie alleen om de herkenning. Kan je jouw eetbui daarna nog niet stoppen… Dan is dat zo. Als je dit bewust opmerkt ben je tóch een stap verder dan je eerder was. Een succes dus!! En successen vier je wanneer je bij mij in coaching bent. Ik help je ze zien, ook als je ze zelf niet vindt.
 • Probeer je eetdrang eens een tijdje uit te stellen. Dus, merk op dat je iets WIL. Weet dat je het MAG en treuzel dan met het NEMEN. Eerst een paar seconden, later een paar minuten en dan steeds langer. Op die manier kom je van het ‘onbeheersbare’ gevoel af (op termijn, niet direct. Helaas is er niks wat direct en altijd werkt… blijf oefenen!) Een oefening die hier heel goed bij werkt is ‘surfen op je eetdrang’ (hierover leer je in de theoretische ondersteuning van mijn coachtraject).
 • Wat er dan volgt is BEWUST eten.
  • Pak de portie die jij jezelf gunt, leg het op een mooi bordje of pak je sjiekste schaaltje uit de kast.
  • Schenk jezelf iets lekkers te drinken in wat past bij je snack en ga op een comfortabel plekje zitten waar je niet gestoord wordt.
  • Eet jouw lekkere traktatie MINDFUL op. Doe niks anders, geniet van wat je eet. Neem elke hap heel bewust, kauw langzaam, proef de smaak bewust, voel hoe het in je mond aanwezig is en probeer de textuur op te merken vóór je doorslikt.
  • Wedden dat je dan veel eerder verzadigd bent dan wanneer je (met een schuldgevoel) achter de deur van je keukenkastje, STIEKEM, een groot stuk chocolade naar binnen propt…
 • Ben je nog niet direct voldaan? WACHT dan tóch na je afgesproken portie. Ga weer surfen, voel of je nog steeds honger/trek hebt en probeer het zo lang mogelijk uit te stellen voor je weer in een kast of lade duikt… Ook hiervoor (het leren wachten) zijn super veel behulpzame oefeningen en trucjes om in te zetten.
 • Al deze vaardigheden moeten ‘erin slijten’ zoals ik al zei. Alles wat je leert gaat via de volgende stappen:
  • Eerst ben je onbewust onbekwaam, je weet niet dat je iets nog niet kan
  • Dan wordt je bewust onbekwaam, je weet dat het nog niet lukt en dat is mega frustrerend, maar door te oefenen gaat die fase voorbij!
  • Vervolgens ben je een tijd lang bewust bekwaam; het lukt als je je volop concentreert en je je aan de beschreven stappen houdt. Pak je je telefoon erbij en scrol je gedachteloos door social media als je eet… Dan hou je aandrang en is het bijna onmogelijk om geen tweede portie te nemen.
  • Na heel veel oefening raak je uiteindelijk onbewust bekwaam. Je kán het, ook als je er minder mee bezig bent. Een hele fijne staat! Maar ook dan (ik ben daar inmiddels, dus ik weet waar ik over praat) is het wel zaak om te blijven opletten. Autorijden leer je op dezelfde manier, maar het is nooit aan te raden om je ogen dicht te doen en ‘blind’ te rijden. Ook niet als jij een onbewust bekwame chauffeur bent!

Veel informatie, met veel verwijzingen…

Ik wil je uitnodigen om de stappen eens te proberen. Ook als je denkt dat het voor jou niet op deze manier werkt. Laat je me weten hoe het je bevallen is?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest