Hoe gezond is gezond? Kan je ook overdrijven?

door | 17-03-2022 | Afvallen, Gezonde spanning blogs, Je balans hervinden

Hoe gezond is gezond? Kan je dat ook overdrijven?

Wist je dat je ook té gezond kan leven? In de media staat het bol van de gezondheidsadviezen. Beweeg veel, eet gezond, rook niet, drink niet en ga zo maar door. Ik ben van mening dat de hele hype rondom gezond leven een beetje is doorgeslagen.

Doorgeslagen, maar mijn gezondheid dan?

Ja, natuurlijk willen we allemaal op een prettige manier oud worden en natuurlijk hoort het erbij dat je je niet de godganse dag op de bank hangt te Netflixen terwijl je je volpropt met suikerrijk en vet eten in de categorie ‘junkfood’. Maar door het voortdurende gepraat over ‘hoe het moet’ en allerlei socialmedia-accounts van populaire fitgirls en metro-mannen (te gespierde en te gezonde mannen) zijn we massaal gaan geloven dat we nóg gezonder moeten leven.

Orthorexia

Men wil met al de gezondheidsadviezen, in mijn ogen, de kleine groep mensen aanspreken die niet aan goede zelfzorg doen. Dus: écht meerdere dagen per week niet bewegen (als in: van bed naar bank en terug, met alleen wat noodzakelijke passen tussen de bank en de keuken of het toilet) en een werkelijk ongezond voedingspatroon. Maar deze mensen bereik je volgens mij niet, of ze weten het wel, maar zijn niet in staat om iets aan hun leefstijl te veranderen. Wat er ondertussen wél is gebeurd: dat de mensen die het al ‘goed’ doen overdreven geprikkeld raken om het nóg beter te doen, met als gevolg dat velen zijn doorgeslagen. Heb je ooit van orthorexia gehoord? De drang om gezond te eten? Ik ken mensen die dat hebben en ik kan je verzekeren: dat is NIET gezond!

Bigorexia

Om nog weer even terug te komen op de übersportieve metro-mannen, wist je dat je ook kunt lijden aan bigorexia, een sportverslaving?  Enkele kenmerken: Dagelijks (of meerdere keren per dag) trainen, steeds meer en langer sporten ook als je lichaam eigenlijk aangeeft dat het niet kan of je zelfs geblesseerd bent… Best serieuze zaken als je het mij vraagt, maar je hoort hier bijna niks over. Ik kom het in mijn coaching geregeld tegen en door hoe het algoritme van social media werkt kom ik geregeld mensen tegen waarbij ik denk: ‘Joh is het ook nog een beetje leuk hoe jij leeft? Of ben je alleen maar bezig met hoe het moet?’

Leef ik dan gezond genoeg?

Mijn advies: hou je aan de 80/20 regel, dus eet over het algemeen gezond, maar neem regelmatig wat lekkers: mét suiker of vet, daar overkomt je echt niks van, je dieet is niet mislukt, je raakt niet ‘opnieuw verslaafd aan suiker’ en je kan daarna gewoon doorgaan met normaal eten. Sport en beweeg volgens de norm van 30 minuten sporten (= intensief bewegen) of 60 minuten kalme beweging (zoals wandelen en recreatief fietsen) per dag. Meer is écht niet nodig en het mag natuurlijk wel, maar hou in de gaten dat het niet obsessief wordt. Je lichaam heeft ook rust nodig.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest