Wist je dat… ik heel bewust geen nieuws kijk? Al jaren niet meer… Dit bevalt me heel goed en daarom deel ik wat voor techniek daarachter schuilgaat, zodat jij ook de dingen kunt doen die jou helpen om in balans te blijven. Je vindt ook veel tips om dergelijke dingen makkelijker te maken en je eigen belangen op één leren te zetten.
Zorgelijke situaties
Er heerste een pandemie, er is oorlog dicht bij ons, zaken daaruit raken ons op financieel, emotioneel en/of persoonlijk vlak. We worden op de televisie overstelpt met beelden uit de conflictgebieden. Het gaat erover bij de koffieautomaat op het werk, vrienden en familie uiten hun mening erover, zelfs in sportclubjes komt het ter sprake. Kortom, je kunt er nauwelijks meer aan ontsnappen. Maar… tegelijk gaat het gewone leven ook gewoon door. Jij bent nog dezelfde persoon met hetzelfde werk, dezelfde ambities en doelen. Dingen kunnen zo met elkaar in conflict komen dat het jouw leven gaat beïnvloeden. In hoeverre dat wenselijk en noodzakelijk is zou ik in twijfel willen trekken en ik hoop ik je in deze blog meer te vertellen over hoe het werkt en wat jij ermee kan doen. Aan het eind vind je een oefening zodat jij de zaken weer voor jezelf op een rijtje kan krijgen.
Persoonlijk
Voor mij persoonlijk is het super helpend om me alleen te focussen op wat ik rechtstreeks kan veranderen… Ligt het buiten mijn invloedssfeer (zoals bijv. de oorlog waar ik het al over had, maar ook dingen dichterbij, kleinere dingen), dan is het ook niet zinvol om me er volledig in onder te dompelen, mijn hele wereld erom te laten draaien en me er de hele dag naar door te voelen. Ik heb dus besloten om me te verstoppen voor het nieuws, omdat ik de situatie in de wereld (hongersnood, natuurrampen en oorlog) niet kan veranderen en ook niet accepteren. Ik doe dat al sinds mijn burn-out in 2015 en het bevalt me prima. De belangrijke dingen komen wel tot me via collega’s, vrienden, familie, mijn partner of via het radiojournaal…
Hoe werkt dit in je brein?
Wist je dat de situatie zélf in principe niet bepaalt hoeveel je die ervaart? Het is mogelijk om in exact dezelfde situatie meer grip op te ervaren! Denk bijvoorbeeld aan een hoge werkdruk als stressor (iets dat jou stress geeft en ik neem het begrip stress in deze vorm heel ruim: alles waar je negatieve emoties door ervaart), de één doet het er fantastisch op en zo’n persoon ‘functioneert’ niet zonder deadlines. Een ander raakt volledig van het pad door de gedachte dat iets snel af moet. Of een situatie jou werkelijk stress bezorgt is afhankelijk van veel zaken. Zoals bijvoorbeeld de mate van controle die je ervaart op de werkzaamheden of de dingen die ervan afhangen. Jouw gedachten, gevoelens en/of ervaring, bepalen hoe je ermee omgaat. Ieders leven zit vol stressvolle situaties. Door te kiezen wat jij belangrijk maakt kan je al stress verminderen. Ik maak de oorlog dus ‘kleiner’ voor mijzelf door er weinig tijd en aandacht aan te besteden. Zo blijft mijn leven leuker en voorkom ik dat ik depressief word en in bed kruip met de dekens tot over mijn oren opgetrokken om me voor de wereld te verstoppen. Eigenlijk dezelfde situatie waar ik me NU in bevind (ik verstop me nu ook voor een déél van de wereld, voor een déél van de realiteit), maar hierdoor blijft mijn eigen leven leuk!
Keuzes maken
Blijf altijd voldoende dingen doen die belangrijk voor je zijn, zegt ook Psychologie Magazine. Blijf trouw aan jezelf en je persoonlijke waarden, hoe de vlag in de wereld er ook bij hangt. Filosoof Stephen Covey heeft een model ontwikkeld om anders te kijken naar de dingen waar we mee bezig zijn. Hij beschrijft twee cirkels, namelijk de cirkel van betrokkenheid en de cirkel van invloed. Binnen de cirkel van betrokkenheid valt alles waar je op de een of andere manier bij betrokken bent (zoals de situatie in Europa), maar waar je niet direct invloed op kunt uitoefenen. Eenrichtingsverkeer als het ware, zoals in de file staan op weg naar een belangrijke afspraak. Probeer geen energie te verspillen aan zaken in deze cirkel, want het levert weinig tot niets op. Binnen de cirkel van invloed vallen juist alle omstandigheden of personen waar je bij betrokken bent en waar je wél invloed op kunt uitoefenen. Op deze cirkel kun je je daarom (volgens Covey en mij) het beste richten. En dat betekent dus niet dat de situatie mij koud laat, alleen het verandert allemaal niet als ik me erdoor laat opslokken. Verbeter de wereld, begin bij jezelf…
Tips:
Hieronder zie je stapsgewijs de vragen die ik mezelf stel om een scheiding te maken tussen de cirkel van invloed en de cirkel van betrokkenheid:
Stap 1: kan je er iets aan veranderen? JA/NEE
- Veranderen ja: doe dat
- Veranderen nee:
Stap 2: kan je het accepteren?
- Accepteren ja: doe dat
- Accepteren nee: loop erbij weg… (verlaat de situatie)
Ter verdieping:
- Maak een lijst met zaken waarbij je je betrokken voelt.
- Welke zaken spelen er op dit moment waar jij je druk om maakt, die jou bezighouden?
- Maak ook een lijst met zaken waar je werkelijk invloed op hebt.
- Vergelijk beide lijsten.
- Wat houdt je bezig en hoe groot is je eigen invloed daarin?
- Hoe vergroot je de lijst met invloed?
- Wat heb je daarvoor nodig?
- Wat moet je ervoor loslaten?
- Maak een helder concreet plan om meer invloed uit te oefenen.
- Vraag je ook af: Wie kan jou daarbij helpen? Want je hoeft niet alles alleen te doen.
0 reacties