In dit blog leer je de methodieken kennen waar ik veel mee werk. Veruit het meest van de tijd werk ik met ACT (Acceptance and Commitment Therapy, zie hieronder), maar ik maak nog wel eens gebruik van uitstapjes naar andere stromingen van de positieve psychologie.
Acceptance and commitment therapie
Het motto van ACT is: niet je beter leren voelen, maar beter leren voelen.
Acceptance and Commitment Therapy (kortweg ACT, spreek uit als het woord ‘handelen’ in het Engels, niet als A.C.T.) is een wetenschappelijk onderbouwde vorm van gedragstherapie gebaseerd op RFT (relational frame therapy).
In je leven kom je onvermijdelijk allerlei hindernissen tegen, heb je te maken met vervelende gedachten, emoties (die moeilijk kunnen zijn, maar ook prettig), pijn en andere lichamelijke ongemakken.
ACT reikt allerlei hulpmiddelen en technieken aan om met deze dagelijkse realiteit om te gaan. Als je bedreven bent in de 6 ACT principes kom je uit bij meer psychologische flexibiliteit en hou je meer energie over voor de waardevolle dingen. Het doel is om een bewust en waardevol leven te leiden, door gezonde afstand te nemen van negatieve gedachten, remmingen weg te nemen, en je te richten op wat écht belangrijk is in jouw leven.
ACT kan je helpen wanneer je:
- een doel mist in je leven
- gehinderd wordt door een handicap of chronische aandoening/ziekte
- last hebt van stress, (dreigende) burnout of vermoeidheid
- eetproblemen hebt
Tijdens de intake wordt beslist of jouw problemen behapbaar zijn d.m.v. coaching of dat je beter een intensievere vorm van therapie kan zoeken bij een psycholoog o.i.d. Coaching d.m.v. ACT kan een hele goede overbrugging zijn als je op een wachtlijst voor gespecialiseerde mentale hulp staat.
ACT kan je leven verrijken en je als persoon doen groeien. Je leert om te stoppen met vechten en om je angsten en gevoelens te aanvaarden, waardoor er energie overblijft (die je nu verspilt aan vechten tegen zaken die niet op te lossen zijn) om te leven. Ik werk veel met beelden en metaforen. Je krijgt concrete handvatten om aan de slag te gaan met je problemen in het hier en nu. We gaan niet diep in op het verleden, alleen waar dat relevant is stippen we wellicht iets aan. Het is een praktisch toepasbare methode zonder ‘gedoe’ en in het geheel niet zweverig.
Voice Dialogue
Heb je de film Inside Out van Pixar gezien?
Daarin komt de basis van Voice Dialogue als het ware naar voren.
Kort gezegd hebben we verschillende subpersoonlijkheden, ook wel ‘ikken’ genoemd. Ze zitten niet zo letterlijk aan de knoppen als in de tekenfilm, maar toch zijn er gelijkenissen. Sommigen van deze ‘ikken’ zijn aanwezig, anderen zijn verdrongen. Je luistert liever naar de één dan naar de ander. Er zijn veel bekende subpersoonlijkheden zoals de perfectionist, de behager, de scheidsrechter of de levensgenieter. Als het in jouw coachtraject nuttig lijkt doen we een oefening waarbij we verschillende ‘ikken’ als het ware interviewen, daardoor komen ook die stemmen waar je liever niet naar luistert (maar die wel het beste met je voor hebben) eens aan het woord. Soms geeft dat prachtige inzichten, of helpt het je om vertrouwen in jezelf te (her)vinden.
Overige methodieken
Naast de hierboven genoemde hoofdmethodieken integreer ik veel meer invloeden in mijn coaching. Zoals gezegd, alles is maatwerk.
Jij krijgt het traject wat jou verder helpt.
Ik werk vanuit de Growth Mindset die Carol Dweck beschrijft: iedereen kan leren en van een dubbeltje in een kwartje veranderen. Dat heeft niks te maken met aanleg of talent, maar veel meer met het geloof in je eigen kunnen en je bereidheid om in jouw doelen te investeren.
Vanuit mijn medische achtergrond en cursussen in het Breinleren heb ik kennis over hoe je hersenen werken en hoe je dat kunt inzetten om optimaal te leren, of om gemotiveerd te blijven wanneer het moeilijk(er) wordt.
0 reacties