Je hebt vast al eens dat plaatje van een zuurstofmasker voorbij zien komen. In het vliegtuig wordt altijd gezegd dat je éérst jezelf in veiligheid moet brengen, voor je anderen kan helpen.
Toch gebeurt het geregeld dat wij onszelf op de laatste plaats zetten. Herken jij dat? Dat de belangen van iedereen voor gaan op je eigen behoeftes? Lees dan hieronder wat je er tegen kan beginnen!
Herken je dit: Je doet enorm veel tussen het moment dat je ontwaakt en het moment waarop je naar bed gaat. Sommige activiteiten geven je energie en anderen zuigen je totaal leeg. Goed voor jezelf zorgen betekent dat er een balans moet zijn tussen deze activiteiten. Sommige energievreter zijn noodzakelijk. Toch hoeft er vaak beduidend minder dan we van onszelf verwachten. Merk je dat je nu al in de weerstand schiet en in je hoofd zit te verantwoorden dat alles wat jij doet toch écht nodig en noodzakelijk is? Lees dan vooral verder.
Hoe behandel je jezelf?
Vraag je eens af of je jezelf behandelt met dezelfde vriendelijkheid waarmee je geliefden behandelt. Even héél eerlijk… Wat doe je als je het moeilijk hebt? Spreek je jezelf dan toe als een ziek kind dat je vertroetelt met soep, thee, een dekentje en/of een knuffel? Of spreek je jezelf toe in de trant van: “Doe toch eens normaal! Gedraag je, je kunt ook niet. Jij nietsnut, zit je nu alweer te suffen op de bank? Maak je eens nuttig … en … moeten nog gebeuren!’
Als jij (net als bijna alle andere mensen op deze planeet) veel strenger bent voor jezelf dan voor anderen is het zinvol om je eens af te vragen hoe je meer zelfcompassie kan betrachten. Helaas is het niet zo dat we met behulp van wilskracht of door veel te oefenen, onze gedachten kunnen veranderen. Het enige wat je kunt aanpassen is je gedrag. Leg de focus eens op je daden in plaats van op de woorden die je (in je hoofd) tegen jezelf uit. Behandel jezelf als iemand waar je van houdt.
Daden van compassie
Je leven is geen eindeloos to-do-lijstje! Stop eens om een keer diep adem te halen en te doen waar je werkelijk behoefte aan hebt. Vraag je af wat jij voor jezelf kan doen (groot of klein) om wat liever voor jezelf te zijn? Behandel jezelf eens als je beste vriendin, je kind of je partner. Ik geef een paar voorbeelden van kleine compassievolle daden, die je kunnen helpen om meer in balans te komen:
- vaker met een boek op de bank (of in bad) zitten, geen hele dag in één keer. Gewoon een half uurtje om te wennen en te beginnen
- eens een dagje naar het strand of de sauna gaan.
- kleren of iets anders (duurs) kopen (ondanks alle bezwaren in je hoofd over ‘eerst afvallen’ of ‘te duur’ of ‘dat ben ik niet waard’ etc.)
- een afspraak afzeggen voor iets waar je geen zin in hebt (en iets anders doen waar je juist wel naar uitkijkt)
- om hulp vragen
- de verwarming een keer wat hoger te zetten
- kleine dingen voor jezelf vragen of praten over dingen die je dwars zitten
- etc.
Maak de lijst vooral zo lang als je wil en prik er minimaal één per maand om uit te voeren en toe te passen. Je hoeft niets af te leren en kunt gewoon je leven blijven leven zoals je dat nu al doet. Er zijn alleen dingetjes om toe te voegen, als iets nieuws dat je aan het leren bent
Om het te laten beklijven
Hou dit beeld eens in gedachten: je loopt door het huis om op te ruimen en telkens kom je iets nieuws tegen dat niet op zijn plek ligt. Je pakt het op en stapelt het als een onhandige toren op in je armen. Wanneer je armen te vol raken, valt er steeds iets. Je zucht, bukt, stapelt het opnieuw op en dan valt er wat anders uit je overvolle armen. Zie dit als een metafoor voor hoe je in het leven staat. Je pakt te veel op, je wil te veel en dat is niet vol te houden. Uiteindelijk blijf je op deze manier aan het puinruimen en elke keer valt er iets nieuws. Bovendien kan niemand je hand pakken om je te ondersteunen, want dan zakt je toren helemaal in elkaar. Leg je stapel dus eens neer, orden de boel en besluit dán wat er de moeite waard is om te vervoeren.
0 reacties